עו"ד גיל ויינשטיין, משרד עורכי דין

ביטול פסילה מנהלית

סעיף 47 לפקודת התעבורה מקנה לשוטר, אשר יש לו יסוד סביר להניח כי נהג עבר עבירה תעבורתית לנגד עיניו, סמכות ליטול את רישיון הנהיגה של הנהג או לדרוש ממנו להילוות אל קצין המשטרה.

הסעיף מקנה לקצין המשטרה, אשר יש לו יסוד סביר להניח, כי יוגש נגד הנהג כתב אישום, סמכות לפסול את הנהג מלהחזיק ברישיון נהיגה (פסילה מנהלית) לתקופות שונות בהתאם לחומרת העבירה.

הקצין ישקול מחד את חומרת העבירה ומנגד את ותק הנהיגה של הנהג, עבירות קודמות ונחיצות הרכב.

יודגש כי הפסילה תבוצע עוד טרם הוגש כתב האישום והחלו ההליכים המשפטיים נגד הנהג.

כך למשל, הקצין רשאי לפסול את הרישיון למשך 30 ימים בגין כל עבירה המפורטת בתוספת הרביעית – נהיגה בשכרות, נהיגה תחת השפעת אלכוהולול/סמים, נהיגה במהירות מופרזת וכו'.

לקצין סמכות לפסול את רישיון הנהיגה למשך 60 ימים בגין עבירה שגרמה לתאונת דרכים שבה נחבל אדם או נגרם נזק לרכוש.

לקצין סמכות לפסול את רישיון הנהיגה למשך 90 ימים בגין עבירה שגרמה לתאונת דרכים שבה נהרג אדם.

לקצין סמכות לפסול את הנהג פסילה מנהלית גם אם הנהג לא התייצב בפני קצין המשטרה.

כמו כן, בנוסף לפסילת הרישיון של הנהג, בסמכותו של קצין המשטרה להורות על איסור השימוש ברכב, זאת בהתאם לסעיף 57א לפקודת התעבורה.

בקשה לביטול פסילה מנהלית

נהג, אשר סבור כי קצין המשטרה טעה כשהורה על פסילת רישיון הנהיגה שלו, זכאי להגיש לבית המשפט בקשה לביטול הפסילה המנהלית.

בית המשפט אשר ידון בבקשה רשאי לבטל את הפסילה אם הוא שוכנע כי ביטול הפסילה לא יפגע בבטחון הציבור.

בבקשת הנהג לבטל את הפסילה המנהלית יכול הנהג להעלות בפני בית המשפט טענות בדבר קשיים ראיתיים ולטעון כי לא קיים יסוד סביר להניח כי יוגש כתב אישום , טענות בדבר היעדר מסוכנות, פגיעה בעיסוקו או בשגרת חייו כתוצאה מהפסילה המנהלית.

ראשית, ייבחן בית המשפט האם קיימות ראיות לכאורה המצביעות על אשמתו של הנהג בביצוע העבירה. בית המשפט ייעשה כן לאחר שהתביעה המשטרתית תעביר לידיו את כל חומר החקירה וכן סנגורו של הנהג יקבל העתק של כל החומר ויוכל לבחון אותו. רק לאחר שבית המשפט ייקבע כי קיימות ראיות לכאורה, יבחן בית המשפט האם יש בהמשך נהיגתו של הנהג כדי לסכן את שלום הציבור.

בקשה לביטול איסור השימוש ברכב

באופן דומה לבקשה לביטול הפסילה המנהלית, נהג, אשר סבור כי קצין המשטרה טעה כשהורה איסור השימוש ברכב, זכאי להגיש לבית המשפט בקשה לביטול החלטת קצין המשטרה.

בית המשפט יבטל את איסור השימוש ברכב אם נוכח כי התקיים אחד מאלה:

1. הרכב נלקח מבעליו ללא ידיעתו והסכמתו.

2.מי שנהג ברכב פעל בניגוד להוראותיו של בעל הרכב, ובעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה כאמור בסעיף 57א(א).

כמו כן, בית המשפט רשאי לבטל את האיסור השימוש ברכב או לקצר את התקופה אם התקיימו נסיבות אחרות ולעניין זה רשאי להביא בחשבון את הזיקה בין בעל הרכב למי שנהג בו.

 

סוף דבר

קציני המשטרה נוהגים לפסול פסילה מנהלית את רישיון הנהיגה של נהגים אשר קיים יסוד סביר כי יוגש נגדם כתב אישום בגין ביוע עבירה תעבורתית חמורה. יחד עם פסילת הרישיון, נוהגים קציני המשטרה להורות על איסור השימוש ברכב.

במקרים רבים, האצבע של קציני המשטרה קלה על ההדק כשהם מורים על הפסילה המנהלית ואיסור השימוש ברכב והם לא שוקלים את כל השיקולים הרלוונטיים לעניין.

במספר לא מבוטל של בקשות לביטול הפסילה המנהלית ואיסור השימוש ברכב הורה בית המשפט על ביטול הפסילה המנהלית ועל ביטול איסור השימוש ברכב.

אשר על כן, במידה והוטלה עליכם פסילה מנהלית ואתם חשודים בביצוע עבירה תעבורתית מומלץ להיוועץ עם עורך דין לענייני תעבורה בהקדם על מנת לשקול הגשת בקשה לביטול הפסילה המנהלית ואיסור השימוש ברכב.

עו"ד גיל ויינשטיין מנוסה מאוד בהגשת בקשות לביטול פסילה מנהלית וניהול תיקים תעבורתיים חמורים.

דילוג לתוכן