סעיף 85 לחוק השיפוט הצבאי קובע עונש של עד שנתיים מאסר לחייל אשר ללא סמכות או ללא נקיטת אמצעי זהירות נאותים נשא נשק, טיפל או השתמש בו באופן שאינו תואם. ככל והחייל הפעיל את הנשק באופן זה, עונשו יהא עד שלוש שנות מאסר.
לדוגמא: תופעה חמורה המהווה שימוש בלתי חוקי בנשק הינה תופעת המשחקים בנשק אשר לעיתים רבות, לצערנו, מסתיימת בפציעה ואף במוות מיותר.
סעיף 79(ב) לחוק השיפוט הצבאי אף מחמיר את הענישה לחייל שהשתמש בנשק שלא למטרות הצבא וקובע רף ענישה של עד חמש שנות מאסר.
כדוגמא לשימושים בלתי חוקיים בנשק ניתן להפנות לסרטונים ופרסומים תקשורתיים רבים שבהם חיילים תועדו כשהם מבצעים ירי באירועים פרטיים, תוך שהם נמצאים בסביבה עירונית וללא כל צורך מבצעי.
סעיף 78 לחוק השיפוט הצבאי קובע עונש של עד חמש עשרה שנות מאסר על חייל שהוציא ביודעין ושלא כדין נשק מרשות הצבא.
המשטרה הצבאית החוקרת מנהלת מלחמת חומרה בתופעת גניבת נשק ואמצעי לחימה מצה"ל על ידי חיילים. פעמים רבות, בעקבות גניבות אלה, אמצעי הלחימה מתגלגלים לידי משפחות פשע ואף לידי ארגוני טרור אשר מבצעים פיגועים בכלי נשק שנגנבו מצה"ל על ידי חיילים.
מדובר בעבירה מהחמורות ביותר בחוק השיפוט הצבאי וכך גם בתי הדין הצבאיים מתייחסים אליה. חייל שיורשע בעבירת הוצאת נשק מרשות הצבא מסתכן בגזר דין חמור אשר כולל שנות מאסר רבות אשר את חלקן ירצה בבית סוהר אזרחי. החלטת בית הדין הצבאי בדבר סוג העונש או תקופת המאסר תלויה בסוג אמצעי הלחימה שהוצא או נגנב ובנסיבות הספציפיות של התיק, לרבות נתונים אודות מכירת הנשק, למי נמכר, באיזה סכום, האם המכירה בוצעה בשל תאוות בצע או סיבה אחרת. בכל אופן, בית הדין הצבאי לא יקל ראש בעבירה מסוג זו.
עבירה נוספת נפוצה בצבא הינה אי שמירת רכוש צבאי. לרוב מדובר באובדן של כלי נשק ואמצעי לחימה.
סעיף 80 לחוק השיפוט הצבאי קובע כי ככל ומדובר בחייל שלא שמר על הנשק ואיבד אותו, העונש בגין עבירה זו הינה עד שלוש שנות מאסר.
כאשר חייל נתקל באשמה הקשורה לעבירות בנשק, הצעד הראשון והחשוב ביותר שעליו לנקוט הוא פנייה לעורך דין צבאי. עורך דין מנוסה ילמד את חומר הראיות, יצביע על סתירות או נסיבות מיוחדות ויבנה קו הגנה אשר בסופו של יום יוביל לענישה מופחתת או אף לזיכוי.
עבירות בנשק בצבא הן מהעבירות החמורות ביותר בחוק השיפוט הצבאי. חיילים חשודים או מואשמים בעבירות מסוג זה עלולים להתמודד עם הליך מעצר ארוך ובסופה ענישה מחמירה, ולכן חיוני לפנות לעורך דין צבאי בעל ידע בתחום וניסיון.
אם אתם או קרוביכם זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לעבירות בנשק בצבא, הנכם מוזמנים לפנות לעו"ד גיל ויינשטיין ולקבל ייעוץ ראשוני בחינם.